Scheiden in Hengelo

Uw totaalpartner op het gebied van echtscheiding

Scheiden in Hengelo is uw scheidingspartner die alle professionaliteit betreffende uw echtscheiding kan faciliteren. Binnen Scheiden in Hengelo werken wij samen met een aantal specialisten, allen bevoegd u verder te helpen met uw financiële, persoonlijke en juridische vraagstukken. Scheiden in Hengelo verzorgt niet alleen een professionele echtscheiding, maar helpt u ook met de start van een nieuw begin na de scheiding. Vraag vandaag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Afspraak maken

Huwelijk en samenwonen

In Nederland zijn er een aantal regels van belang wat betreft mensen die in een relatie zitten. Zo kun je samenwonend zijn of getrouwd zijn. Voor de wet zijn dit twee totaal verschillende dingen. Ook bij echtscheiding zitten er veel verschillen in de verdeling. Het is daarom altijd verstandig om in contact te komen met Scheiden in Hengelo, zodat wij precies kunnen bekijken hoe de verdeling er wettelijk gezien uit ziet. In alle gevallen kunnen de partners van de wettelijke verdeling afwijken, mits ze overeenstemming bereiken over de verdeling, alimentatie of ouderschapsplan.

Bij een geregistreerd partnerschap of huwelijk in gemeenschap van goederen regelt de wet automatisch dat alle bezittingen en schulden van u samen zijn. Dit is altijd behalve als u dit anders heeft afgesproken, zoals bijvoorbeeld bij huwelijkse voorwaarden.

GETROUWD IN GEMEENSCHAP VAN GOEDEREN OF GEREGISTREERD PARTNERSCHAP

Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap heeft gesloten, bent u voor de wet gezamenlijk eigenaar van alle bezittingen en schulden. Het is daarom ook een logisch gevolg dat bij echtscheiding alle zaken evenredig worden verdeeld. U heeft het recht om hier van af te wijken. Indien u en uw partner tijdens de echtscheiding de bezittingen en schulden anders verdelen, dan gaat dit voor op wat de wet hierover voorschrijft. Indien u er niet gezamenlijk uitkomt, dan beslist de rechter de uitkomst en bezittingen en krijgt u allebei zowel de helft van de schulden als de bezittingen.

HUWELIJKSE VOORWAARDEN

In Nederland is het mogelijk om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Dit houdt in dat u van tevoren vastlegt welke bezittingen en/of schulden van wie zijn. Tijdens de huwelijkse periode zult u regelmatig langs de notaris moeten om alle bezittingen en/of schulden die tijdens de huwelijke periode zijn afgesloten te laten verdelen. Dit noemen we het verrekenbeding. Doet u dit niet, dan bent u voor de wet getrouwd in gemeenschap van goederen en/of zullen alle bezittingen en schulden evenredig worden verdeeld bij echtscheiding.
Tot slot zijn er ook nog twee verrekening stelsels. De periodieke verrekenbeding en finaal verrekenbeding.
Bij een periodieke verrekenbeding worden alle inkomsten op een gezamenlijke rekening gestort en aan het einde van elk jaar wordt het saldo verdeeld.
Met een finaal verrekenbeding wordt eigenlijk dezelfde berekening gemaakt als bij een gemeenschap van goederen. Het verschil is dat bij een finaal berkenbedding uitzonderingen gemaakt kunnen worden. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat vermogen dat u voor het huwelijk heeft opgebouwd behoudt. U kunt ook gebruik maken van een finaal verrekenbeding als u in eerste instantie een periodieke verrekenbeding had afgesproken maar u zich hier niet aan heeft gehouden.

SAMENWONERS

In Nederland zijn er een aantal regels wat betreft samenwoners. Zo wordt niet alle samenwoners als fiscale partners beschouwd. Wanneer u wel als samenwoner wordt beschouwd, kan dit gevolgen hebben voor de verdeling tijdens een eventuele echtscheiding. Hieronder ziet u een aantal voorwaarden wanneer de wet u beoordeeld als samenwoner. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met Scheiden in Hengelo

  • Jullie waren al in 2013 fiscale partners en jullie situatie is niet gewijzigd in 2014 of 2015.
  • Jullie zijn getrouwd en zijn in 2014 (of 2015) nog steeds gehuwd
  • Jullie hebben een notarieel samenlevingscontract en zijn op hetzelfde adres in het GBA ingeschreven.
  • Jullie wonen op hetzelfde adres en hebben gezamenlijk een kind of uw kind is ook door uw partner is erkend.
  • U hebt een samengesteld gezin.
  • Jullie wonen samen in een gezamenlijk koophuis als eigen woning.
  • Jullie wonen samen en zijn geregistreerd bij een pensioenfonds.
  • Jullie wonen op hetzelfde adres, u bent ouder dan 27 jaar en er is ook een minderjarig kind ingeschreven. Dat kan een kind zijn dat met een kind samen bij een ouder woont. Overigens biedt een zakelijke verhuur nog wel eens uitkomst om hier onderuit te komen.